Hvis barnet er sykt:

Før et barn begynner i barnehagen, skal det legges frem erklæring om barnets helse. Hvis barnet har møtt til de ordinære undersøkelser på helsestasjonen, kan en slik erklæring gis av barnets foresatte.
Foresatte har ansvar for å informere om spesielle forhold vedrørende barnets helse som kan ha betydning for barnets opphold i barnehagen. Barnehagen avgjør om et barn er friskt nok til å oppholde seg i barnehagen. Ved smittsom sykdom i barnets hjem, skal barnehagen varsles.

Medisinering av barn under opphold i barnehagen er foreldres ansvar. Pedagogisk leder på barnets avdeling kan inngå egen avtale med foresatte om medisinering. En slik avtale skal foreligge skriftlig i barnehagen.

Dersom allmenntilstanden til barnet tilsier at det ikke kan være i barnehagen uten medisinering av paracet o.l. skal barnet ikke oppholde seg i barnehagen da personalet ikke kan gi dette.

Retningslinjer for de vanligste sykdommene hos barn:

Covid 19:

Ved lette forkjølelsessymptomer kan man gå i barnehagen som normalt, såfremt allmenntilstanden er god. Ved redusert allmenntilstand skal man holde barnet hjemme.

Feber

Barns normale temperatur kan variere. Mer enn 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden anses å være forhøyet temperatur.

Barn med feber skal holdes hjemme til barnet er feberfri.

 

Norovirus, diare og oppkast

Diare og oppkast går som oftest over av seg selv etter noen dager. Legemidler brukes i noen tilfeller. Man bør kontakte lege, hvis barnet blir veldig syk.

Barnet må vente 48 timer etter at diaré og oppkast har opphørt, før det kan gå tilbake til barnehagen. 

Øyekatarr

Øyekatarr går ofte over av seg selv. Ved kraftig øyekatarr vil det vanligvis være behov for legekontakt, og barnets allmenntilstand vil også i stor grad styre behovet for å være hjemme fra barnehagen.

 Det er opp til barnets foresatte å avgjøre om et barn som har symptomer på øyekatarr skal undersøkes av lege.

Barn med mild øyekatarr må ikke holdes hjemme fra barnehagen. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Allmenntilstanden avgjør om barnet kan være i barnehagen.

Forkjølelse og influensa

Forkjølelse går som regel over av seg selv i løpet av noen dager. Det finnes imidlertid legemidler som kan lindre noen av symptomene. Disse kan kjøpes på apotek eller i butikken.

Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Ørebetennelse

Ørebetennelse går som regel over etter noen dager, uten antibiotika. Smertestillende midler kan være til hjelp i mellomtiden. Vedvarer plagene over tid, eller om øret væsker i mer enn to dager, bør lege kontaktes.

Barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden tilsier det.

Brennkopper

Behandling av brennkopper avhenger av hvor hardt rammet du er. Kontakt apotek/lege for riktig behandling. Ved utbredt infeksjon flere steder på kroppen, anbefaler legene antibiotika.

Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når sårene er under kontroll. Med dette menes at sårskorpe er dannet eller at sårene er tildekket med f. eks. plaster.

Hodelus

På apotek kan man få kjøpt mange ulike produkter mot hodelus, både legemidler og medisinsk utstyr.

Følg bruksanvisningen nøye! Bruk helst lusekam i tillegg. Om midlet du har brukt ikke er 100 prosent dødelig på lusene, vil midlet vanligvis lamme lusene en stund. Mens de er lammet kan lusene kammes ut av håret. Ingen av dagens lusemidler dreper alle eggene. Behandlingen må derfor gjentas etter 8-10 dager (da har overlevende egg klekket og lusene kan drepes). Det er viktig å kontrollere håret daglig i tre uker etter siste behandling.

Hvis det oppdages hodelus hos barn i barnehagen, er det ikke nødvendig å sende barnet hjem. Men personalet vil informere foreldrene per telefon. Barnet kan fortsette i barnehagen som normalt etter påbegynt lusekur.  Flett gjerne håret eller benytt et skaut, lue eller annet tettsittende hodeplagg for å redusere smittefaren.

 

Vannkopper

Det viktigste er å prøve å lindre symptomene. Mål feberen og kontroller med jevne mellomrom hvordan den syke har det. Ring lege hvis du er i tvil om tilstanden. For å lindre kløen kan en smøre seg inn med hvitvask, som kan kjøpes på apoteket.

Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn og allmenntilstanden er god.

 

Barnemark/ringorm/skabb

Kontakt apotek/lege for riktig behandling.

Barnet kan vende tilbake til barnehagen etter igangsatt behandling.

Hånd-,fot- og munnsykdom

Dette er et virus, og det finnes ingen spesifikk behandling. Sykdommen vil gå over av seg selv. Medisiner med paracetamol har smertestillende og febernedsettende effekt, og kan gis ved behov.

Sykdommen er smittsom så lenge det er blemmer eller væskende sår. Smittefaren er størst i starten ved sykdomsutbruddet. Barnet kan likevel gå i barnehagen selv om det har utslett, så fremst allmenntilstanden er god og man er feberfri. 

Den 4. barnesykdom

Symptomer er høy feber i 3 dager og utslett på kroppen når feberfri.

For dette finnes ingen behandling utover eventuelt febernedsettende midler.

Dersom feberen varer lengre enn en uke, eller utslettet varer lengre enn tre dager bør du oppsøke lege. 

Barnet holdes hjemme til det er feberfri, og kan gå i barnehagen ved god allmenntilstand uavhengig av utslett.

 

Syke barn bør i mange tilfeller holdes hjemme en periode for å hindre spredning av smitte til andre barn, eller ved redusert allmenntilstand. Vurdering av barnets allmenntilstand må alltid baseres på foreldres skjønn. Som hovedregel bør barnet være friskt nok til å kunne delta på normale aktiviteter i barnehagen, og barnet skal være feberfri.

Opplysningene er hentet fra folkehelseinstituttet.no